Rampen in Haïti

Orkanen, aardbevingen, zware regenval. Niets blijft de bewoners van Haïti bespaard. In korte tijd is het land meerdere malen getroffen door natuurrampen. Hieronder een overzicht vanaf de geboortedatum van onze dochter Fritzline:


Mei 2004: Haïti krijgt te maken met watersnood en aardverschuivingen tijdens stortbuien, die wekenlang voortduren. Er komen naar schatting 2700 mensen om het leven; meer dan 30.000 mensen raken dakloos.


September 2004:
De orkaan Jeanne zorgt opnieuw voor overstromingen en aardverschuivingen op Haïti. Met name de havenstad Gonaïves wordt zwaar getroffen. Meer dan 3000 mensen sterven en opnieuw verliezen duizenden Haïtianen het dak boven hun hoofd.
Augustus/september 2008:
Vier tropische stormen (Fay, Gustav, Hanna, en Ike) razen in augustus en september over Haïti. Rond de 1200 mensen vinden de dood, onder meer tijdens grootschalige overstromingen. Circa 800.000 mensen raken dakloos. Een groot deel van de oogst verloren.
Januari 2010:
Een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter treft Haïti. De beving veroorzaakt enorme verwoestingen, onder meer in de hoofdstad Port-au-Prince. Verschillende schattingen over het aantal doden lopen uiteen van 100.000 tot 200.000.
Oktober 2010
: Cholera uitbraak. Na de verwoestende aardbeving van begin dit jaar leven veel mensen nog in tentenkampen. Er is amper schoon drinkwater. Dat heeft geleid tot de cholera-uitbraak. Het dodental door de cholera-uitbraak staat op 11 november op 724. Nog eens ruim 11.000 mensen met cholera zijn opgenomen in het ziekenhuis.
November 2010 Orkaan Tomas heeft geleid tot 20 doden in Haiti, meer dan twee keer zoveel als oorspronkelijk gemeld. Er worden nog altijd 7 mensen vermist. Ook hebben zo'n 6,000 families hun onderdak verloren en verblijven er nog altijd zo'n 30,000 mensen in schuilplaatsen. Hoewel dit nog altijd aanzienlijk is, is het nog altijd minder dan waar vooraf voor gevreesd werd. De aandacht gaat nu weer uit naar de cholera situatie die nog altijd zorgelijk is. De situatie is over de afgelopen paar dagen verslechterd: er zijn inmiddels meer dan 500 doden en 7,300 besmettingen. De cholera uitbraak heeft zich alsnog verspreid naar de hoofdstad Port-au-Prince. De eerste doden zijn gevallen en 73 mensen worden behandeld voor de ziekte. In totaal worden er zo'n 120 gevallen vermoed, waarvan 114 in Cite Soleil, een van de grootste sloppenwijken van Port-au-Prince en een plek waar cholera snel verspreid zou kunnen worden vanwege de slechte sanitaire en hygienische omstandigheden.